Η δράση μας για την COP 28 και για την κλιματική αλλαγή

 Το «Μωσαϊκό του Κλίματος» είναι ένα διαδραστικό και συμμετοχικό εργαστήριο  που δημιουργήθηκε με σκοπό να κάνει την επιστήμη του κλίματος και την κατανόηση της κλιματικής κρίσης κατανοητή στους πολίτες σε όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να βάλουν σε σχέση αιτίας και αποτελέσματος 42 κάρτες που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή.

Για να αναλάβουμε όμως δράση και να δημιουργήσουμε λύσεις, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες της Πέμπτης και της Έκτης τάξης του σχολείου μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δικτύου «Σχολεία για το Κλίμα», στο οποίο συμμετέχουμε για δεύτερη χρονιά, και ολοκλήρωσαν το εργαστήριο από τις 4 έως τις 8 Δεκεμβρίου, παράλληλα με την Παγκόσμια Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (COP 28). Αρχικά ενημερώθηκαν για το θέμα και συνέχισαν δουλεύοντας σε μικρές ομάδες, συζητώντας και μαθαίνοντας τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό. Δημιούργησαν αφίσες με το «Μωσαϊκό του Κλίματος» και τις μοιράστηκαν με τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου. Ανέλαβαν και δράση: Η Πέμπτη τάξη θα αναλάβει τη διαχείριση της ενέργειας στο σχολείο και η Έκτη τη διαχείριση των απορριμμάτων και την Κυκλική Οικονομία!!!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Τι είναι η COP 28;; Τι είναι η κλιματική αλλαγή;;

Παρουσίαση του ενημερωτικού υλικού, της συζήτησης και των αποφάσεών μας

Περισσότερες πληροφορίες: Δίκτυο «Σχολεία για το Κλίμα» (Schools4Climate)

Η COP 28 (Conference Of the Parties) είναι η 28η παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ  για την κλιματική αλλαγή. Συμμετέχουν 198 κράτη από όλον τον κόσμο που έχουν υπογράψει την σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: UNFCCC (= United Nations Framework Convention on Climate Change). Φέτος η COP28 πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της COP28, τα μέλη συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για να αντιμετωπίσουν την κρίση λόγω της κλιματικής αλλαγής σε όλον τον κόσμο. Τελικά αποφασίστηκε πως σε όλον τον πλανήτη θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα με δίκαιο και ισότιμο τρόπο, και να τριπλασιάσουμε τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Μένει να δούμε αν τελικά αυτό θα εφαρμοστεί…