ΠΥΛΩΝΑΣ 6
Εξοικονόμηση πόρων:
Νερό και Απορρίμματα
Διακρίσεις του σχολείου
Δράσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον
Και αυτή τη χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε σε μια σειρά φιλανθρωπικών και φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός στον άνθρωπο και στο περιβάλλον αποτελούν διαχρονικές αξίες και στάσεις ζωής, τις οποίες έχουμε χρέος να καλλιεργούμε μέσα και έξω από το σχολείο. Είμαστε υπερήφανοι και υπερήφανες, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί, για όλες τις Μικρές Πράξεις Μεγάλης Αξίας που έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε, τοποθετώντας και το δικό μας πετραδάκι στο οικοδόμημα του αειφορικού παρόντος και μέλλοντος. Ευχόμαστε να έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε και στην επόμενη σχολική χρονιά!!!!
Τα ρομπότ στην Ανακύκλωση
Ο Δίας μαθαίνει να ανακυκλώνει…
“Τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης” ήταν το θέμα του τελευταίου Eργαστηρίου Δεξιοτήτων της Πρώτης τάξης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έπαιξαν με τον Δία, το ρομποτάκι, βρίσκοντας τις κρυμμένες λέξεις που είχαν σχέση με την ανακύκλωση πάνω σε ένα ταμπλό. Επίσης τον οδήγησαν ανάμεσα στα κτίρια, τα φανάρια και τους κάδους ανακύκλωσης που είχαν φτιάξει με ανακυκλώσιμα υλικά.
Εκδρομή στο Καρπενήσι
Για εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου
Από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2024 η Έκτη τάξη μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς ταξίδεψε στο Καρπενήσι, όπου συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παραδοσιακή καλλιέργεια και σχολικός κήπος» από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καρπενησίου. Ξεναγός και εμψυχώτριά μας, η υπέροχη κ. Μαρία Κατσογιάννη!!!
Κυριακή 12 Μαΐου: Πρώτη μας στάση τα «Πατήματα» της Παναγίας, καθώς ανέβαινε για τον Προυσό, όπως αναφέρει η θρησκευτική μας παράδοση. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τη Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, όπου μας έγινε υποδοχή και ξενάγηση. Προσκυνήσαμε και κατεβήκαμε στο μεγάλο Χωριό για περίπατο, γλυκό και καφέ. Φτάσαμε το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στο Καρπενήσι και το βραδάκι περιηγηθήκαμε στην πόλη.
Δευτέρα 13 Μαΐου: Με την κ. Μαρία Κατσογιάννη από το ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου, πήγαμε στους Γοριανάδες, σε έναν όμορφο κήπο! Πήραμε ιδέες για τον τρόπο δημιουργίας σχολικού κήπου, γνωρίσαμε και ξεχωρίσαμε φυτά, μάθαμε να φτιάχνουμε κομπόστ, δηλαδή λίπασμα από οργανικά υλικά, και φυτέψαμε σπόρους και φυτά σε δικά μας γλαστράκια. Συνεχίσαμε με περίπατο στο παραμυθένιο δάσος των Γοριανάδων και μάθαμε για τα πετρώματα του τόπου και για τη βλάστησή του. Παίξαμε ενδιαφέροντα παιχνίδια, εξερευνήσαμε και απολαύσαμε το τοπίο. Κατόπιν επισκεφτήκαμε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες και μετά πήγαμε στο Saloon Park για φαγητό και παιχνίδι. Επιστρέψαμε στο Καρπενήσι για ξεκούραση. Το απόγευμα ξεναγηθήκαμε στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ), όπου μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα για τον νομό, όπως τον τρόπο κατασκευής των τοξοτών γεφυριών και την κάλυψη της Επισκοπής και άλλων μικρών χωριών από τα νερά του Μέγδοβα, παραπόταμου του Αχελώου, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα των Κρεμαστών και δημιουργήθηκε η ομώνυμη τεχνητή λίμνη.
Τρίτη 14 Μαΐου: Νωρίς το πρωί πήραμε το μονοπάτι για το γεφύρι του Ξερολύκου στους Κορυσχάδες. Συναντήσαμε ίχνη παραδοσιακών καλλιεργειών. Η κ. Κατσογιάννη μας είπε πως σήμερα οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες, γιατί ασχολούνται κυρίως με τουριστικά επαγγέλματα. Περάσαμε το γεφύρι! Η εμπειρία ήταν καταπληκτική!!! Ακολουθήσαμε ένα στενό δασικό μονοπάτι προς το Κεφαλόβρυσο. Όταν φτάσαμε εκεί θαυμάσαμε το πανέμορφο πάρκο! Παίξαμε παιχνίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που μας ενθουσίασαν. Θυμηθήκαμε τον Μάρκο Μπότσαρη, ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης που θυσίασε τη ζωή του πολεμώντας τους Τούρκους στο Κεφαλόβρυσο. Είδαμε το παλιό και το νέο μνημείο προς τιμή του στο πάρκο. Το μεσημέρι αποχαιρετίσαμε το Καρπενήσι και ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής. Κάναμε μια στάση στα Καμένα Βούρλα για φαγητό και το βράδυ φτάσαμε με «γεμάτες μπαταρίες» στην Ηλιούπολη!!!
Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων
Συμμετέχουμε στη δράση του No Waste 21
Η 30η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων (ZeroWasteDay). Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του φορέα “No Waste 21”, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στο πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας και Μηδενικών Αποβλήτων «Επαγωγή», δημιουργώντας αφίσες και συνθήματα, αφιερωμένα στο περιβάλλον και ελπίζοντας σε ένα αειφόρο μέλλον.
Τα έργα των μαθητών και των μαθητριών μας παρουσιάζονται στο βίντεο που ακολουθεί, στο κανάλι του No Waste 21 στο youtube.
Ακολουθώντας μια σταγόνα νερού…
Ο Κύκλος του Νερού στη Φύση!!!
Μέσα από τρία μελοποιημένα παραμύθια, με ηθοποιούς να παριστάνουν τα στοιχεία της φύσης, παρουσιάστηκε η όμορφη ιστορία του κύκλου του νερού!! Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Πρώτης και της Δευτέρας φόρεσαν ¨παραμυθένια¨ ρούχα και ακολούθησαν με μουσική και χορό το ταξίδι μιας μικρής σταγόνας νερού… Στο τέλος κατασκεύασαν μικρά μουσικά όργανα που παράγουν ήχους της φύσης με ανακυκλώσιμα υλικά! Όλα αυτά έγιναν την Τρίτη 23 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας!
Διαγωνισμός Ανακύκλωσης!!!
Η Πέμπτη και η Έκτη σε ΠΡΑΣΙΝΗ δράση!!!
Το σχολείο μας συμμετέχει με την Πέμπτη και την Έκτη τάξη στον Μεγάλο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης Σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηλιούπολης και την εταιρεία περιβαλλοντικής διαχείρισης ΤΕΧΑΝ, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των νέων ανθρώπων και ειδικότερα των μαθητών και των μαθητριών, στην διαδικασία της ανακύκλωσης. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης που είναι εγκατεστημένα σε διάφορα σημεία των Δήμων της Αττικής και θα διαρκέσει έως 31 Μαρτίου 2024. Τα παιδιά μπορούν να επιστρέφουν για ανακύκλωση πλαστικά, μεταλλικά και γυάλινα υλικά και να διεκδικήσουν τα έπαθλα του διαγωνισμού: ηλεκτρικά ποδήλατα (πρώτο έπαθλο), κανονικά ποδήλατα (δεύτερο έπαθλο) και smartwatch (τρίτο έπαθλο) για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης.
Εμείς επιλέξαμε να επισκεφτούμε το Πολυκέντρο Ανακύκλωσης που βρίσκεται στο Δημαρχείο της πόλης μας, στις 19 Ιανουαρίου, όπου μας υποδέχτηκαν ο υπεύθυνος του κέντρου και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα ανακύκλωσης, κ. Ελευθέριος Κόντης, ο οποίος μας ευχήθηκε καλή επιτυχία!!!
Συνεχίζουμε δυναμικά!!!!
Το Μωσαϊκό του Κλίματος
Η δράση μας για την COP 28 και για την κλιματική αλλαγή
Το «Μωσαϊκό του Κλίματος» είναι ένα διαδραστικό και συμμετοχικό εργαστήριο που δημιουργήθηκε με σκοπό να κάνει την επιστήμη του κλίματος και την κατανόηση της κλιματικής κρίσης κατανοητή στους πολίτες σε όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να βάλουν σε σχέση αιτίας και αποτελέσματος 42 κάρτες που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή.
Για να αναλάβουμε όμως δράση και να δημιουργήσουμε λύσεις, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες της Πέμπτης και της Έκτης τάξης του σχολείου μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δικτύου «Σχολεία για το Κλίμα», στο οποίο συμμετέχουμε για δεύτερη χρονιά, και ολοκλήρωσαν το εργαστήριο από τις 4 έως τις 8 Δεκεμβρίου, παράλληλα με την Παγκόσμια Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (COP 28). Αρχικά ενημερώθηκαν για το θέμα και συνέχισαν δουλεύοντας σε μικρές ομάδες, συζητώντας και μαθαίνοντας τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό. Δημιούργησαν αφίσες με το «Μωσαϊκό του Κλίματος» και τις μοιράστηκαν με τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου. Ανέλαβαν και δράση: Η Πέμπτη τάξη θα αναλάβει τη διαχείριση της ενέργειας στο σχολείο και η Έκτη τη διαχείριση των απορριμμάτων και την Κυκλική Οικονομία!!!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Τι είναι η COP 28;; Τι είναι η κλιματική αλλαγή;;
Παρουσίαση του ενημερωτικού υλικού, της συζήτησης και των αποφάσεών μας
Περισσότερες πληροφορίες: Δίκτυο «Σχολεία για το Κλίμα» (Schools4Climate)
Η COP 28 (Conference Of the Parties) είναι η 28η παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Συμμετέχουν 198 κράτη από όλον τον κόσμο που έχουν υπογράψει την σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: UNFCCC (= United Nations Framework Convention on Climate Change). Φέτος η COP28 πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της COP28, τα μέλη συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για να αντιμετωπίσουν την κρίση λόγω της κλιματικής αλλαγής σε όλον τον κόσμο. Τελικά αποφασίστηκε πως σε όλον τον πλανήτη θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα με δίκαιο και ισότιμο τρόπο, και να τριπλασιάσουμε τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Μένει να δούμε αν τελικά αυτό θα εφαρμοστεί…
Φωτοκυκλώνουμε!!!
“Ο Φώτης, η Φωτούλα και η Φωτοκύκλωση”
Οι Φύλακες της Φύσης, “Ο Φώτης, η Φωτούλα και η Φωτοκύκλωση” ήταν μια παράσταση μας πρόσφερε άφθονο γέλιο και μας έμαθε πώς μπορούμε να ανακυκλώνουμε παλιές συσκευές και λαμπτήρες που όλοι έχουμε στα σπίτια μας! Όλα αυτά την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στα πλαίσια των δράσεων του σχολείου μας για την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, των μαθητριών και κατ΄ επέκταση όλης της σχολικής μας κοινότητας στην Ανακύκλωση και στην Κυκλική Οικονομία με το σύνθημα «Μειώνουμε, Επαναχρησιμοποιούμε, Ανακυκλώνουμε».
“Στη Φωτοκύκλωση να πας και φτιάξε το αύριο που αγαπάς…”
Πληροφορίες για τη «Φωτοκύκλωση»: https://fotokiklosi.gr/
Κυκλική Oικονομία και Μέλλον χωρίς Aπόβλητα
Πρόγραμμα «ΕΠΑΓΩΓΗ»: Κυκλική Oικονομία και Μέλλον χωρίς Aπόβλητα
Το σχολείο μας φέτος θα συμμετέχει στο περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΕΠΑΓΩΓΗ” με θέμα «Κυκλική Oικονομία και Μέλλον χωρίς Aπόβλητα» από την ΑΜΚΕ “NoWaste21”.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν διαδικτυακά τη Δευτέρα και την Τρίτη, 30 και 31 Οκτωβρίου 2023 το εισαγωγικό διαδραστικό μάθημα για την αφομοίωση των εννοιών Πρόληψη-Επαναχρησιμοποίηση-Ανακύκλωση αποβλήτων, οι οποίες χαρακτηρίζουν την Κυκλική Οικονομία. Παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στον πλανήτη μας από τα απόβλητα και προτάθηκαν έξυπνες λύσεις και ιδέες, έτσι ώστε να μπορέσουν τα παιδιά από τη μικρή τους ηλικία να συμβάλουν στη μείωση και στην επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, αποκτώντας περιβαλλοντική συνείδηση και διαμορφώνοντας τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα μέσα από το οποίο αντιλήφθηκαν εκτός των άλλων και τη διαφορά της ανακύκλωσης από την κυκλική οικονομία. Ουσιαστικά η ανακύκλωση ξεκινάει στο τέλος του κύκλου ζωής του προϊόντος, όταν φροντίζουμε δηλαδή να απαλλαγούμε από το προϊόν. Αντίθετα, στην κυκλική οικονομία προσπαθούμε να μην απαλλαγούμε από ένα προϊόν, αλλά να το κρατήσουμε «ζωντανό» όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος και σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει α) Προμήθεια κάδων ανακύκλωσης στο σχολείο και παρακολούθηση της δραστηριότητας, β) Επιβράβευση των καλύτερων προσπαθειών σε ειδική τελετή τον Ιούνιο, με τη συμμετοχή όλων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα “ΕΠΑΓΩΓΗ” με θέμα «Κυκλική Oικονομία και Μέλλον χωρίς Aπόβλητα»:
https://www.nowaste21.gr/el/nea/81-deltio-typou-epektasi-tou-ekpaideftikoy-programmatos-epagogi-se-diaforous-dimous-tis-xoras
Βράβευση του σχολείου μας!!!
“Το κλίμα αλλάζει…. αλλάζω ζωή!”
Το σχολείο μας διακρίθηκε και βραβεύτηκε καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην κατηγορία «Δημιουργία εικόνας-κολλάζ», στον δεύτερο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Το κλίμα αλλάζει… αλλάζω ζωή!», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece», από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η τελετή βράβευσης έγινε την Πέμπτη 15 Ιουνίου. Θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του Ολοήμερου για την εξαιρετική ποιότητα, την πρωτοτυπία και τις όμορφες ιδέες του έργου τους!!!
Πληροφορίες για το έργο «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece»: https://www.adaptivegreece.gr/el-gr/